Miért ennyire eltérők a fordítási árak?

A fordítások ára rendkívül eltérő lehet különböző dokumentumok vagy nyelvek esetén, s az egyes fordítóirodák más-más szolgáltatást kínálnak különböző árakon. Ezért fontos, hogy már az elején lássuk, hogy mit tartalmaznak az árak. Tudnunk kell, hogy milyen elvárásaink vannak a fordítással szemben. Csak egy sima, gyors fordításra van-e szükség, mert érteni akarjuk a külföldről kapott levelet, vagy nyomdába küldjük, s precíz, pontos fordítást szeretnénk?

A szöveg tulajdonságai szerepet játszanak a fordítási árban, és a célszöveg nyelvi kombinációját sem szabad elhanyagolni.

Fordítóirodánkban összeszedtük a fordítást befolyásoló tényezőket, melyeket hat fő pontban foglaltunk össze.

1. A DOKUMENTUM TERJEDELME

Először vessünk egy pillantást a szolgáltatás árára a fordító szemszögéből. Idehaza a fordítási ár számítása általában úgy zajlik, hogy megnézzük a szöveg terjedelmét, vagyis a karakterek számát – szóközöket beleértve. Más országokban inkább szavakról, vagy oldalakról (általában 1800 karakter) beszélnek. Tehát minél hosszabb egy dokumentum, annál többe fog kerülni a fordítás, hiszen a fordítónak is annál több időt, munkát jelent.

Nagyobb dokumentumok esetében, például könyvek fordítása során, a fordítóirodák általában egyedi árat alkalmaznak, így az ügyfél jelentős engedményt kap. Azt is érdemes megjegyezni, hogy más-más célnyelvekre történő fordításkor a szöveg mennyisége az adott nyelvtől függően növekedhet vagy csökkenhet.

Bizonyos nyelvek, pl. a német hosszabb szavakat tartalmaz, így a német szöveg is hosszabb lesz, mint a magyar. Fontos kérdés, hogy az árat a forrásnyelvi vagy a célnyelvi karakterek számából számítjuk-e? A fenti példánál maradva, a magyar szöveg alapján kevesebbet kell fizetni, mintha a német szöveget számoljuk ki.

2. FORDÍTÁSI ESZKÖZÖK

Manapság a legtöbb fordítóiroda fejlett fordítóeszközökkel dolgozik. A két legfontosabb: a nyelvi adatbázis (TM – Translation memory) és a számítógéppel támogatott fordítás (CAT – Computer-Assisted Translation). A nyelvi adatbázis segítségével folyamatosan mentik a fordításokat a munka során, így ezek a jövőben újra felhasználhatók.

A szövegeket nyelvpárok formájában menti a számítógép a forrás- és a célszövegből. Ez a fordító nagyobb produktivitásához vezet, mivel egy ilyen nagy adatbázis segítségével a szöveg néhány részletét nem szükséges újra lefordítani.

A különböző programok, amiket a számítógéppel támogatott fordításhoz használnak, mint például a Trados vagy a MemoQ felismerik az ismétlődéseket, és felkínálnak a fordítónak már kész mondatrészeket is, ezzel csökkentve a fordítás átfutási idejét. Ha a szövegeket egy olyan fordítóiroda szerkeszti, amely nem használja ezeket a programokat, akkor magasabb költségekre és hosszabb kivitelezési időre kell számítani.

3. KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK (SZERKESZTÉS, LEKTORÁLÁS, FORMÁZÁS)

Egyes fordítási szolgáltatóknál a kiegészítő szolgáltatásokat tartalmazza a fordítási ár, például a dokumentumok ellenőrzését, a nyelvi szótár elkészítését vagy a formázást. Néhány iroda azonban ezeket a szolgáltatásokat külön számolja fel, mások pedig egyáltalán nem kínálnak ilyet. Ezért mindig tanácsos utána járni, hogy pontosan mit is tartalmaz a fordítási ár.

Például: Több lektor ellenőrzi a szöveget a hibák elkerülése érdekében, vagy az ellenőrzést, a formázást és a korrektúrát csak egy alkalmazott végzi? Kinevez a fordítóiroda egy személyt, aki ellenőrzi a munkafolyamatot, és a fordítási határidőt vagy a fordító csak a saját eszközeire hagyatkozik?

4. A CÉLNYELV

A nyelvi kombináció és a fordító kiválasztása a két legfontosabb tényező, ami befolyásolja a végső fordítási árat. Ha egy fordítóiroda anyanyelvűekkel működik együtt, az tükröződik az árban is. Ugyanakkor jobb lesz a fordítás minősége, mivel a célkörnyezet sajátosságait és kulturális sokféleségét is figyelembe tudják venni.

Bizonyos nyelvi kombinációk esetében néha nehéz vagy akár lehetetlen is megtalálni a megfelelő fordítót – ez különösen igaz a szakmai szövegek, tudományos cikkek fordítására. Ilyen esetekben külsős tanácsadó segítségére is szükség lehet, aki ugyan nem fordító, de a végén véleményezheti az elkészült munkát.

Jó példa lehet erre a fogászati weboldal fordítás, ahol rengeteg olyan szakkifejezéssel találkozunk, amit egy laikus nem használ a mindennapi kommunikációja során (pl. gyökérkezelés, bakteriális invázió, idegcsatorna, stb). Ilyenkor a végén célszerű egy fogorvossal átolvastatni a kész szöveget.

5. A MINŐSÉG

A végleges fordítás árát befolyásolja a megfelelő minőség biztosítása és a különféle kihívások kezelése is. Az ár függhet még a szöveg sajátosságaitól, a sürgős határidőktől, további szakértők bevonásától stb.

A legfontosabb dolog az, hogy az elején kiderüljön, hogy mi a fordítás célja, hova kell beadni a fordítást, vagy milyen további lépéseket terveznek az anyaggal.

Amennyiben az igazolást csak be kell mutatni, ránéznek és „bedobják a sarokba”, akkor nincs szükség többszöri lektorálásra, szerkesztésre, ha viszont egy könyvet fordítunk, akkor bizony minden mondatot többször át kell majd fogalmazni, míg a könyv elnyeri végleges formáját.

A két dolog árban és időben teljesen másként néz ki, mivel a ráfordított energia mennyisége is eltérő.

6. A HATÁRIDŐ

A fordítások árát nagyban befolyásolhatja a határidő is. Képzeljük el, hogy valamit határidőre be kell adnunk az egyetemre, különben az idén már nem vesznek fel. Vagy a hatóság kér hiánypótlásként egy iratot, különben megszünetetik az eljárást. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a fordítás a kért napra kész legyen, s ilyenkor az ár talán kicsit másodlagos szerepet játszik.

Ha gazdaságos fordítást szeretnénk, akkor legyen elég idő a fordításra. Ellenkező esetben a fordítást sokkal nagyobb elkészíteni, s ilyenkor minden más anyagot félre kell tenni, így ez több energiaráfordítással, több kapkodással jár. Ezért valószínűleg magasabb lesz az ára is.

Bármilyen fordítás kapcsán keresse a Bilingua fordítóirodát bátran!

Amiben tudunk, szívesen segítünk!

Hívjon most: +36 30 219 9300